Ο ξυλουργός

Ο ξυλουργός ή μαραγκός ήταν ένας τεχνίτης ειδικός στην κατεργασία και επισκευή του ξύλου και δημιουργούσε κατασκευές για οικοδομήματα και νοικοκυριά, όπως κουφώματα, πατώματα ξύλινα, ταβάνια, έπιπλα και οικιακά σκεύη. Παλαιότερα, μάθαινε την τέχνη του ως βοηθός στο πλάι κάποιου μεγαλύτερου τεχνίτη με πείρα και γνώση. Εκτός από τους ντόπιους ξυλουργούς με μόνιμα εργαστήρια, υπήρχαν και οι πλανόδιοι που εργάζονταν κοντά στους κτίστες. Επίσης, οι ξυλουργοί δημιουργούσαν συντεχνίες για την καλύτερη οργάνωσή τους.

Η επιλογή των ξύλων που χρησιμοποιούσαν, γινόταν αναλόγως της χλωρίδας του τόπου, της αντοχής του κάθε ξύλου και της δυνατότητας επεξεργασίας του αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του αγοραστή. Ο χρόνος της κοπής των ξύλων έπαιζε εξίσου σημαντικό ρόλο. Για τα μουσικά όργανα, λόγου χάρη, κόβουν τα ξύλα στη λίγωση του φεγγαριού, για να έχουν λιγοστέψει (να έχουν κατέβει) οι χυμοί από τον κορμό ώστε να είναι ανθεκτικό το ξύλο και να μην επηρεάζει τον παραγόμενο ήχο του μουσικού οργάνου.

Τα εργαλεία του ξυλουργού διακρίνονται σε:

α) κοπής (τσεκούρι, σκεπάρνι, πριόνι, κ.α.)

β) σχεδίασης (μέτρο, τρίγωνο, διαβήτης, κ.α.)

γ) γλυφής (ξυλοσφύρι, σκαρπέλο, τρυπάνι, κ.α.)

δ) λείανσης (πλάνια, σουραμάς, κ.α.)

και κάποια ακόμα βοηθητικά εργαλεία όπως σφυρί, τανάλια, σφιγκτήρες, ακόνια, τραπέζι κλπ.

Στο μουσείο μας, μπορείτε να δείτε τον πάγκο του ξυλουργού με μία πλούσια συλλογή από τα εργαλεία αυτά.

Γλωσσοδέτες. Προσπάθησε να τους πεις γρήγορα:

  • Έχω ξύλα κι ήντα ξύλα, κατσοπρινομουρνιδόξυλα, κατσοπρινομουρνιδόξυλα, κατσοπρινομουρνιδόξυλα…
  • Γύρω από τον πάγκο, τον πλατανοταβλόπαγκο, πήγα να γυρίσω κι αναποδογύρισα τον αναποδογυροπλατανοταβλόπαγκο, τον αναποδογυροπλατανοταβλόπαγκο…